1. CarbonCloud, klimatdata baserad på berikad havredryck 1,5 % och svensk mellanmjölk 1,5 %.
2. Arla, 2020, Arlas egen produktskola.
3. Jordbruksverket, 2020, Marknadsrapport mjölk och mejeriprodukter – utvecklingen till och med 2019.
4. CarbonCloud, klimatdata baserad på svensk mellanmjölk 1,5 %.
1. Rogelj, J. et al., 2018, Global Warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels.
2. FAO, 2013, Tackling climate change through livestock.
3. Naturvårdsverket, 2019, Mätmetoder och indikationer för att följa upp konsumtionens klimatpåverkan.
4. Jordbruksverket, 2020, Marknadsrapport mjölk och mejeriprodukter – utveklingen till och med 2019.
5. Klimatsmart semester, www.klimatsmartsemester.se (en t&r Malmö-Phuket generar 2933 kg CO2e).
6. Poore, Nemecek, 2018: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science 1.6.2018. (FAO)Gerber et al. 2013: Tackling Climate Change Through Livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities.
7. Edenhofer, O. et al. 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.
8. Carbon Neutral, 2017.
Ett träd beräknas (genom fotosyntesen) ta upp ca 1 ton koldioxid från atmosfären om det står i 40 år. För att detta ska ske räknar man med att 10–15 träd behöver planteras. Vår beräkning bygger på 10 träd.
9. Rogelj, J. et al., 2018, Global Warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels.
10. WWF, One Planet Plate, 2020.
Yinon M. Bar-Ona, Rob Phillipsb,c, and Ron Miloa,1, 2018, The biomass distribution on Earth.
Yinon M. Bar-Ona, Rob Phillipsb,c, and Ron Miloa,1, 2018, The biomass distribution on Earth.
1. Karlsson, 2017, Future Nordic Diets. Exploring ways for sustainably feeding the Nordics.
2. Carin Israelsson, 2006, SLU, Kor och människor: Klasskillnader även bland kor på 1800-talets torp och herrgårdar.
3. LRF, 2020, Bonden i skolan.
4. Arla, 2020, Fråga bonden.
5. Svenskt Kött, Varför ska man välja svenskt nötkött.
6. Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion.
7. Rogelj, J. et al., 2018, Global Warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels.
1. Hannah Ritchie, 2020 – ”Environmental impacts of food production”. Published online at OurWorldInData.org.
2. E. Röös, M. Patel et al., 2015, Kött och mjölk från djur uppfödda på bete och restprodukter – ger det en hållbar kost.
3. SCB, 2015.
Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?