Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 565
Protein (g): 29,7
Fett (g): 22,8
Varav mättat fett (g): 8,1
Kolhydrater (g): 57,4
Fiber (g): 6,0
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 572
Protein (g): 29,6
Fett (g): 23,1
Varav mättat fett (g): 7,3
Kolhydrater (g): 58,3
Fiber (g): 6,1
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 444
Protein (g): 16,7
Fett (g): 8,5
Varav mättat fett (g): 0,8
Kolhydrater (g): 70,5
Fiber (g): 8,5
DET GAMLA VANLIGA (KÖTT+MEJERI)
Tid: 45 minuter (effektiv tid 20 minuter)
Antal: 4–6 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 stjälk bladselleri (inte nödvändig men ger djup smak!)
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 500 g nötfärs
- 2 burkar krossade tomater (800 g)
- 1 tärning köttbuljong
- 0,5 msk balsamvinäger
- 0,5–1 msk torkad oregano eller andra torkade/färska örter
- 1–1,5 dl turkisk yoghurt
- Salt och peppar
- Rapsolja att steka i
Tillbehör
Gör så här
- Finhacka lök, morot och selleri. Upphetta en gryta med rapsolja och mjukstek grönsakerna i 10 minuter. Låt vitlöken steka med på slutet.
- Tillsätt nötfärs och bryn den.
- Slå på krossade tomater, köttbuljong, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock i minst 20 minuter.
- Nu är ett bra tillfälle att börja koka pasta!
- Blanda ner turkisk yoghurt. Smaka av och justera vid behov.
Klimatavtryck per portion: 3,0 kg CO2e
Receptet är inspirerat av en liknande bolognese i kokboken Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 565
Protein (g): 29,7
Fett (g): 22,8
Varav mättat fett (g): 8,1
Kolhydrater (g): 57,4
Fiber (g): 6,0
UTAN MEJERI
Tid: 45 minuter (effektiv tid 20 minuter)
Antal: 4–6 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 stjälk bladselleri (inte nödvändig men ger djup smak!)
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 500 g nötfärs
- 2 burkar krossade tomater (800 g)
- 1 tärning köttbuljong
- 0,5 msk balsamvinäger
- 0,5–1 msk torkad oregano eller andra torkade/färska örter
- 1–1,5 dl havregurt 10 %
- Salt och peppar
- Rapsolja att steka i
Tillbehör
Gör så här
- Finhacka lök, morot och selleri. Upphetta en gryta med rapsolja och mjukstek grönsakerna i 10 minuter. Låt vitlöken steka med på slutet.
- Tillsätt nötfärs och bryn den.
- Slå på krossade tomater, köttbuljong, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock i minst 20 minuter.
- Nu är ett bra tillfälle att börja koka pasta!
- Blanda ner havregurt 10 %. Smaka av och justera vid behov.
Klimatavtryck per portion: 2,98 kg CO2e
Receptet är inspirerat av en liknande bolognese i kokboken Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 572
Protein (g): 29,6
Fett (g): 23,1
Varav mättat fett (g): 7,3
Kolhydrater (g): 58,3
Fiber (g): 6,1
VEGANSKT
Tid: 45 minuter (effektiv tid 20 minuter)
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 stjälk bladselleri (inte nödvändig men ger djup smak!)
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 2 dl svarta belugalinser, okokta
- 2 burkar krossade tomater (800 g)
- 1,5 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 0,5 msk balsamvinäger
- 0,5–1 msk torkad oregano eller andra torkade/färska örter
- 1–1,5 dl havregurt 10 %
- Salt och peppar
- Rapsolja att steka i
Tillbehör
Gör så här!
- Finhacka lök, morot och selleri. Upphetta en gryta med rapsolja och mjukstek grönsakerna i 10 minuter. Låt vitlöken steka med på slutet.
- Tillsätt linser, krossade tomater, vatten, grönsaksbuljong, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock i cirka 25 minuter (tills linserna är lagom mjuka).
- Rör om då och då så att linserna inte fastar i botten. Såsen ska vara tjock i konsistensen, men tillsätt lite mer vatten om det behövs.
- Nu är ett bra tillfälle att börja koka pasta!
- Blanda ner havregurt och mixa ungefär halva såsen med stavmixer, det är gott att behålla en del av linserna hela.
- Smaka av och justera vid behov.
Klimatavtryck per portion: 0,2 kg CO2e
Receptet är inspirerat av en liknande bolognese i kokboken Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 444
Protein (g): 16,7
Fett (g): 8,5
Varav mättat fett (g): 0,8
Kolhydrater (g): 70,5
Fiber (g): 8,5