Spaghetti och köttfärssås

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 565
Protein (g): 29,7
Fett (g): 22,8
Varav mättat fett (g): 8,1
Kolhydrater (g): 57,4
Fiber (g): 6,0

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

Det gamla vanliga Utan mejeri Veganskt
3,00kg CO2e
2,98kg CO2e
0,20kg CO2e

DET GAMLA VANLIGA (KÖTT+MEJERI)

Tid: 45 minuter (effektiv tid 20 minuter)
Antal: 4–6 portioner

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 stjälk bladselleri (inte nödvändig men ger djup smak!)
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 500 g nötfärs
  • 2 burkar krossade tomater (800 g)
  • 1 tärning köttbuljong
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 0,5–1 msk torkad oregano eller andra torkade/färska örter
  • 1–1,5 dl turkisk yoghurt
  • Salt och peppar
  • Rapsolja att steka i

Tillbehör

  • Spaghetti

Gör så här

  1. Finhacka lök, morot och selleri. Upphetta en gryta med rapsolja och mjukstek grönsakerna i 10 minuter. Låt vitlöken steka med på slutet.
  2. Tillsätt nötfärs och bryn den.
  3. Slå på krossade tomater, köttbuljong, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock i minst 20 minuter.
  4. Nu är ett bra tillfälle att börja koka pasta!
  5. Blanda ner turkisk yoghurt. Smaka av och justera vid behov.

Klimatavtryck per portion: 3,0 kg CO2e

Receptet är inspirerat av en liknande bolognese i kokboken Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

Näringsinnehåll

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 565
Protein (g): 29,7
Fett (g): 22,8
Varav mättat fett (g): 8,1
Kolhydrater (g): 57,4
Fiber (g): 6,0

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

2/6

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?