Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 750
Protein (g): 33,1
Fett (g): 44,9
Varav mättat fett (g): 24,9
Kolhydrater (g): 51,1
Fiber (g): 5,7
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 739
Protein (g): 31,2
Fett (g): 41,7
Varav mättat fett (g): 24,3
Kolhydrater (g): 56,1
Fiber (g): 6,1
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 679
Protein (g): 27,2
Fett (g): 33,0
Varav mättat fett (g): 18,0
Kolhydrater (g): 60,1
Fiber (g): 15,3
DET GAMLA VANLIGA (KÖTT+MEJERI)
Tid: 45 minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser
Köttbullar
- ½ dl ströbröd
- 1 dl matlagningsgrädde
- 500 g blandfärs
- 1 ägg
- 1 liten gul lök, finhackad eller riven
- 1,5 dl finhackad persilja
- En liten skvätt mörk eller ljus sojasås
- Salt och peppar
- Smör att steka i
Gräddsås
- 1 paket vispgrädde ca 30 % (250 g)
- ½ tsk mörk sojasås
- ¼ köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
- En klick dijonsenap efter smak
- Nymalen svartpeppar (och salt om det behövs)
Tillbehör
- Kokt potatis
- Pressgurka
- Rårörda lingon eller lingonsylt
Gör så här!
Köttbullar:
- Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla i 10 minuter.
- Lägg färsen i en bunke och tillsätt ströbrödsblandningen samt övriga ingredienser. Blanda till en smet. Tips! Provstek lite smet om du är osäker på smaksättningen.
- Forma smeten till bollar. Stek i rikligt med smör på medelhög värme i en stekpanna tills de har fin stekyta, cirka 5 minuter.
Gräddsås: Koka upp grädden med sojasås och köttbuljong. Sänk värmen och låt såsen småputtra i 8–10 minuter. Smaka av med dijonsenap och peppar.
Klimatavtryck per portion: 2,88* kg CO2e
*Beräknat på blandfärs 70/30 % nöt/gris
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 750
Protein (g): 33,1
Fett (g): 44,9
Varav mättat fett (g): 24,9
Kolhydrater (g): 51,1
Fiber (g): 5,7
UTAN MEJERI
Tid: 45 minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser
Köttbullar
- ½ dl ströbröd
- 1 dl växtbaserad icke-grädde 13 %
- 1 liten gul lök
- 1 ägg
- 1,5 dl finhackad persilja
- 500 g blandfärs
- En liten skvätt mörk eller ljus sojasås
- Salt och peppar
- Växtbaserat icke-smör att steka i
Gräddsås
- 1 paket växtbaserad icke-grädde 23 % (250 g)
- ½ tsk mörk sojasås
- ¼ köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
- En klick dijonsenap efter smak
- Nymalen svartpeppar (och salt om det behövs)
Tillbehör
- Kokt potatis
- Pressgurka
- Rårörda lingon eller lingonsylt
Gör så här!
Köttbullar:
- Blanda ströbröd och icke-grädde. Låt svälla i 10 minuter.
- Lägg färsen i en bunke och tillsätt ströbrödsblandningen samt övriga ingredienser. Blanda till en smet. Tips! Provstek lite smet om du är osäker på smaksättningen.
- Forma smeten till bollar. Stek i rikligt med icke-smör på medelhög värme i en stekpanna tills de har fin stekyta, cirka 5 minuter.
Gräddsås: Koka upp växtbaserad icke-grädde med sojasås och köttbuljong. Sänk värmen och låt såsen småputtra i 8–10 minuter. Smaka av med dijonsenap och peppar.
Klimatavtryck per portion: 2,66* kg CO2e
*Beräknat på blandfärs 70/30 % nöt/gris
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 739
Protein (g): 31,2
Fett (g): 41,7
Varav mättat fett (g): 24,3
Kolhydrater (g): 56,1
Fiber (g): 6,1
VEGANSKT
Tid: 45 minuter
Antal: 4 portioner
Ingredienser
Köttbullar
- 2 små gula lökar
- 500 g formbar vegofärs, lätt tinad
- 1,5 dl finhackad persilja
- 1 dl växtbaserad icke-grädde 13 %
- En liten skvätt mörk eller ljus sojasås
- Svartpeppar (salt behövs oftast inte eftersom formbar vegofärs oftast är förkryddad)
- Växtbaserat icke-smör att steka i
Gräddsås
- 1 paket växtbaserad icke-grädde 23 % (250 g)
- ½ tsk mörk sojasås
- ¼ grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
- En klick dijonsenap efter smak
- Nymalen svartpeppar (och salt om det behövs)
Tillbehör
- Kokt potatis
- Pressgurka
- Rårörda lingon eller lingonsylt
Gör så här!
Köttbullar:
- Finhacka löken och stek i växtbaserat icke-smör tills den är mjuk och har fin stekyta, cirka 15 minuter.
- Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, persilja, växtbaserad icke-grädde, sojasås och svartpeppar. Blanda till en smet, smaka av och justera om det behövs.
- Forma smeten till bollar. Stek i rikligt med icke-smör på medelhög värme i en stekpanna tills de har fin stekyta, cirka 5 minuter.
Gräddsås: Koka upp växtbaserad icke-grädde med sojasås och grönsaksbuljong. Sänk värmen och låt såsen småputtra i 8–10 minuter. Smaka av med dijonsenap och peppar.
Klimatavtryck per portion: 0,33 kg CO2e
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion
Energi (kcal): 679
Protein (g): 27,2
Fett (g): 33,0
Varav mättat fett (g): 18,0
Kolhydrater (g): 60,1
Fiber (g): 15,3