Köttbullar och brunsås

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 750
Protein (g): 33,1
Fett (g): 44,9
Varav mättat fett (g): 24,9
Kolhydrater (g): 51,1
Fiber (g): 5,7

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

Det gamla vanliga Utan mejeri Veganskt
2,88kg CO2e
2,66kg CO2e
0,33kg CO2e

DET GAMLA VANLIGA (KÖTT+MEJERI)

Tid: 45 minuter
Antal: 4 portioner

Ingredienser

Köttbullar

  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 liten gul lök, finhackad eller riven
  • 1,5 dl finhackad persilja
  • En liten skvätt mörk eller ljus sojasås
  • Salt och peppar
  • Smör att steka i

Gräddsås

  • 1 paket vispgrädde ca 30 % (250 g)
  • ½ tsk mörk sojasås
  • ¼ köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • En klick dijonsenap efter smak
  • Nymalen svartpeppar (och salt om det behövs)

Tillbehör

  • Kokt potatis
  • Pressgurka
  • Rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här!

Köttbullar:

  1. Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla i 10 minuter.
  2. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ströbrödsblandningen samt övriga ingredienser. Blanda till en smet. Tips! Provstek lite smet om du är osäker på smaksättningen.
  3. Forma smeten till bollar. Stek i rikligt med smör på medelhög värme i en stekpanna tills de har fin stekyta, cirka 5 minuter.

Gräddsås: Koka upp grädden med sojasås och köttbuljong. Sänk värmen och låt såsen småputtra i 8–10 minuter. Smaka av med dijonsenap och peppar.

Klimatavtryck per portion: 2,88* kg CO2e
*Beräknat på blandfärs 70/30 % nöt/gris

Näringsinnehåll

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 750
Protein (g): 33,1
Fett (g): 44,9
Varav mättat fett (g): 24,9
Kolhydrater (g): 51,1
Fiber (g): 5,7

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

3/6

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?