Fish tacos

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 725
Protein (g): 38,7
Fett (g): 43,1
Varav mättat fett (g): 11,1
Kolhydrater (g): 42,2
Fiber (g): 8,0

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

Det gamla vanliga Utan mejeri Veganskt
1,21kg CO2e
1,09kg CO2e
0,45kg CO2e

DET GAMLA VANLIGA (KÖTT+MEJERI)

Tid: 40 minuter
Antal: 4 portioner

Ingredienser

Panko-friterad torsk

  • 500 g torskfilé
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 3 dl panko (japanskt ströbröd)
  • Rapsolja till stekning/fritering

Pico de gallo (eller kör på valfria grönsaker)

  • 250 g mini-tomater
  • ½ rödlök
  • 1 röd eller grön chilifrukt
  • 1 mango (eller 200 g fryst mango)
  • 2 avokado*
  • 1 kruka koriander
  • ½ burk svarta bönor, väl avrunna
  • 1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • 150 g fetaost eller riven ost, smulad/riven
  • Tacosås/salsa
  • 2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
  • Tacoskal/bröd

*Odling av både avokado och mango kan vara förenat med problem med vatten och markanvändning. Välj gärna ekologisk odlad och ät med måtta är WWFs råd i den nya Vegoguiden.

Gör så här!

Pico de gallo:

  1. Finhacka tomater, rödlök och chili. Dela mango och avokado i större bitar och hacka koriander grovt. Häll över alla grönsaker i en skål.
  2. Blanda ner bönorna och smaksätt allt med pressad lime, riven vitlök, salt och peppar.

Panko-friterad torsk:

  1. Skär fisken i lite större munsbitar. Krydda med salt och peppar. Förbered paneringen enligt nedan.
    • Djup tallrik 1: Vetemjöl
    • Djup tallrik 2: Ägg
    • Djup tallrik 3: Panko
  2. Täck fiskbitarna med vetemjöl, doppa i ägg och sist i panko.
  3. Upphetta rapsolja till medelhög värme i en stekpanna (ca 1 cm olja). Stek/fritera fiskbitarna tills de är gyllene, 1–2 minuter på varje sida. Lägg på hushållspapper så att överflödig olja absorberas.

Servering: Servera allt i tacoskal eller tortillabröd.

Klimatavtryck per portion: 1,21* kg CO2e
*Beräknad på norsk torsk, ej odlad

Näringsinnehåll

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 725
Protein (g): 38,7
Fett (g): 43,1
Varav mättat fett (g): 11,1
Kolhydrater (g): 42,2
Fiber (g): 8,0

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

5/6

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?