Banana split

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 383
Protein (g): 5,8
Fett (g): 18,8
Varav mättat fett (g): 10,5
Kolhydrater (g): 46
Fiber (g): 2,8

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

Det gamla vanliga Utan mejeri Veganskt
0,29kg CO2e
0,16kg CO2e
0,15kg CO2e

DET GAMLA VANLIGA

Tid: 3 timmar (aktiv tid 30 minuter)
Antal: 4 portioner

Ingredienser

Maränger (ca 40 st)

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 2 krm ättiksprit 12 %

Chokladsås

  • 1 paket matlagningsgrädde (250 g)
  • 1 dl kakao
  • 1 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Tillbehör

  • 4 bananer
  • 1 paket vispgrädde ca 30 % (250 g)
  • Vaniljglass
  • Inlagda körsbär (valfritt)

Gör så här!

Maränger:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Vispa vitorna till ett skum i en rostfri bunke.
  3. Tillsätt socker och ättika, fortsätt vispa till ett fast skum.
  4. Klicka eller spritsa maränger på en bakplåtsklädd plåt.
  5. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Stäng av värmen och låt de stå på eftervärmen i cirka 1 ½ timme.
  6. Förvara torrt.

Chokladsås: Koka upp alla ingredienser i en liten kastrull. Sänk värmen och vispa i någon minut tills sockret har löst sig helt. Låt svalna.

Vispgrädde: Vispa till fluff med elvisp, smaksätt med lite vaniljsocker.

Servering: Dela bananerna på längden och lägg två halvor på varje fat. Toppa med grädde, glass och ringla över chokladsås. Avsluta med körsbär på toppen.

Köp färdig chokladsås och ersätt marängerna med hackade nötter om du har bråttom.

Klimatavtryck per portion: 0,29 kg CO2e

Näringsinnehåll

Näringsinnehåll per portion

Energi (kcal): 383
Protein (g): 5,8
Fett (g): 18,8
Varav mättat fett (g): 10,5
Kolhydrater (g): 46
Fiber (g): 2,8

Närings- och klimatberäkningar är gjorda i programmet Dietist Net. Näringsdatan är hämtad från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas och klimatdatan är från RISE och CarbonCloud.

6/6

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?