Näringsinnehåll per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör)
Energi (kcal): 462 + 357
Protein (g): 24,3 + 9,9
Fett (g): 18,5 + 20,8
Varav mättat fett (g): 7,7 + 12,3
Kolhydrater (g): 44,6 + 32,3
Fiber (g): 9,7 + 1,1
Näringsinnehåll per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör)
Energi (kcal): 462 + 353
Protein (g): 24,3 + 6,7
Fett (g): 18,5 + 19,5
Varav mättat fett (g): 7,7 + 10,6
Kolhydrater (g): 44,6 + 36,2
Fiber (g): 9,7 + 2,1
Näringsinnehåll per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör)
Energi (kcal): 388 + 401
Protein (g): 19,7 + 8,0
Fett (g): 11,3 + 18,6
Varav mättat fett (g): 0.9 + 10,0
Kolhydrater (g): 45,9 + 47,4
Fiber (g): 10,9 + 4,4
DET GAMLA VANLIGA (KÖTT+MEJERI)
Tid: 1,5–2 timmar (effektiv tid 40 minuter)
Antal: 6 portioner
Ingredienser
Ärtsoppa
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 200 g rimmat och tärnat fläsk
- 500 g gula ärtor (blötlagda i minst 12 timmar)
- 1,5 liter vatten
- 1,5 tärningar grönsaksbuljong
- 2 lagerblad
- 1,5 tsk torkad timjan
- Skånsk senap efter smak
- Salt och peppar
Gör så här!
- Finhacka löken och skiva moroten grovt. Lägg alla ingredienser i en stor gryta och låt det koka upp.
- Koka under lock i 1,5–2 timmar beroende på hur mosiga du vill att ärtorna ska vara. Skumma av vid behov.
- Smaka av med senap och salt och peppar.
Pannkaka
- 2,5 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk 3 %
- 3 ägg
- ½ tsk salt
- Smör att steka i
Tillbehör
- 1 paket vispgrädde ca 30 % (vispa med elvisp till fluff och smaksätt med vaniljsocker)
- Sylt eller bär
Gör så här!
- Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa sen i resten av mjölken, äggen och salt. Låt stå i minst 10 minuter.
- Stek pannkakorna i rikligt med smör.
Klimatavtryck per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör): 0,39 + 0,33 = 0,72 kg CO2e
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör)
Energi (kcal): 462 + 357
Protein (g): 24,3 + 9,9
Fett (g): 18,5 + 20,8
Varav mättat fett (g): 7,7 + 12,3
Kolhydrater (g): 44,6 + 32,3
Fiber (g): 9,7 + 1,1
UTAN MEJERI
Tid: 1,5–2 timmar (effektiv tid 40 minuter)
Antal: 6 portioner
Ingredienser
Ärtsoppa
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 200 g rimmat och tärnat fläsk
- 500 g gula ärtor (blötlagda i minst 12 timmar)
- 1,5 liter vatten
- 1,5 tärningar grönsaksbuljong
- 2 lagerblad
- 1,5 tsk torkad timjan
- Skånsk senap efter smak
- Salt och peppar
Gör så här!
- Finhacka löken och skiva moroten grovt. Lägg alla ingredienser i en stor gryta och låt det koka upp.
- Koka under lock i 1,5–2 timmar beroende på hur mosiga du vill att ärtorna ska vara. Skumma av vid behov.
- Smaka av med senap och salt och peppar.
Pannkaka
- 2,5 dl vetemjöl
- 6 dl havredryck 2,8 %
- 3 ägg
- ½ tsk salt
- Icke-smör att steka i
Tillbehör
- 1 paket växtbaserad vispbar icke-grädde 23 % (vispa med elvisp till fluff och smaksätt med vaniljsocker)
- Sylt eller bär
Gör så här!
- Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av havredrycken och vispa till en slät smet. Vispa sen i resten av havredrycken, äggen och salt. Låt stå i minst 10 minuter.
- Stek pannkakorna i rikligt med icke-smör.
Klimatavtryck per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör): 0,39 + 0,15 = 0,54 kg CO2e
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör)
Energi (kcal): 462 + 353
Protein (g): 24,3 + 6,7
Fett (g): 18,5 + 19,5
Varav mättat fett (g): 7,7 + 10,6
Kolhydrater (g): 44,6 + 36,2
Fiber (g): 9,7 + 2,1
VEGANSKT
Tid: 1,5–2 timmar (effektiv tid 40 minuter)
Antal: 6 portioner
Ingredienser
Ärtsoppa
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 3 msk rapsolja att steka i
- 500 g gula ärtor (blötlagda i minst 12 timmar)
- 1,5 liter vatten
- 1,5 tärningar grönsaksbuljong
- 2–3 lagerblad
- 1,5 tsk torkad timjan
- Skånsk senap efter smak
- Salt och peppar
Gör så här!
- Finhacka löken och skiva moroten grovt. Fräs grönsakerna i rapsolja i en djup kastrull i 5 minuter.
- Tillsätt ärtor, vatten, buljongtärning, lagerblad och timjan. Låt koka under lock i 1,5–2 timmar beroende på hur mosiga du vill att ärtorna ska vara. Skumma av vid behov.
- Smaka av med senap och salt och peppar.
Toppa soppan med svamp som du har stekt i rökt paprikapulver om du vill ha en rökig smak (istället för fläsk).
Pannkaka (ca 8 pannkakor)
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl kikärtsmjöl
- 5 dl havredryck 2,8 %
- ¾ tsk salt
- Växtbaserat icke-smör att steka i
Tillbehör
- 1 paket växtbaserad vispbar icke-grädde 23 % (vispa med elvisp till fluff och smaksätt med vaniljsocker)
- Sylt eller bär
Gör så här!
- Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet och låt stå i minst 10 minuter. Låter du smeten stå längre tjocknar den och du kan behöva tillsätta lite mer havredryck.
- Stek pannkakorna i riktigt med icke-smör. Tips! Pannkakor utan ägg kan vara lite sköra, så gör lite mindre pannkakor och låt de sätta sig ordentligt innan du vänder dem, innan du fått in tekniken.
Klimatavtryck per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör): 0,29 + 0,13 = 0,42 kg CO2e
Näringsinnehåll
Näringsinnehåll per portion (ärtsoppa + pannkaka med tillbehör)
Energi (kcal): 388 + 401
Protein (g): 19,7 + 8,0
Fett (g): 11,3 + 18,6
Varav mättat fett (g): 0.9 + 10,0
Kolhydrater (g): 45,9 + 47,4
Fiber (g): 10,9 + 4,4