Pathos

Pathos

Nu är det dags för hjärta, smärta och stråkarna! Med dessa argument väcker du känslor hos den du pratar med, samtidigt som du också visar dina känslor och vad som är viktigt för dig. Dessa argument ska nå rakt in i hjärtat och få den du talar med att bli engagerad och inspirerad att vilja ändra sig eller gå med på ditt förslag.

Att ha med i bakfickan:

  1. Måla upp bilder som pappa inte kan värja sig mot, framkalla minnen, tårar, skratt, rädsla, förskräckelse – allt som som når maggropen. Om framtida generationers historia där pappan är hjälten.
  2. Beskriv vad du vill bevara, minnen, historier och bilder som du och din pappa har delat. Här ska bilderna vara så tydliga att man nästan kan känna dem med sina sinnen när du beskriver dem, smaka höstens första hjortron, känna vinterns första snö, se vårens första fjäril och lukta på sommarens första syrén. Detta kan pappan vara med att bevara.
  3. Beskriv också vilken framtid pappan är med och skapar för framtida generationer. Bärplockning, pulkabackar, midnattsdopp och barnbarn som lär sig simma under ljumma sommardagar. Låt pappa vara med och bli en legend för kommande barnbarn!

Exempel från soffan en fredagskväll:

Du: Pappa! Jag tycker vi ska byta ut alla produkter som går till växtbaserat här hemma!

Pappan: Va? Vad är det för fel på mjölk nu helt plötsligt? Du har ju alltid gillat mjölk?

Du: Jo, men jag gillar också att åka pulka på vintern, plocka bär i skogen och att höra koltrastens kvitter på våren.

Pappan: Och vad har växtbaserat med vårens koltrastar att göra?

Du: Allt! Jag vill plocka bär på hösten med mina framtida barn precis som vi gör. Jag vill längta till våren och fågelkvitter och behålla våra årstider. Och att börja äta växtbaserat är en bra början eftersom växtbaserade produkter släpper ut mindre växthusgaser än animaliska och påverkar därmed klimatet mindre, och det i sin tur gör att vi bibehåller våra årstider.

Pappan: Hm. Så jag ska rädda årstiderna med havreprodukter…

Du: Ja men typ! Så att jag kan berätta för mina framtida barnbarn hur du och jag var med och bidrog till att vi bevarade blåbärsplock, pulkaåkning och syréndoft. Vem vill ha november åretrunt? Eller hur?!

Pappan: Kejrå. Det ska vara för barnbarnen då…

3/3

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?