Ethos

Ethos

Dessa argument baseras på din trovärdighet och vädjar kanske även till din motståndares trovärdighet. Vad är viktigt för dig och varför? Får man förtroende för dig? Vad gäller för värderingar och etik i din familj, hos den du talar med.

Att ha med i bakfickan:

  1. De flesta gillar inte att ändra sina vanor. Kan du hitta andra vanor att jämföra med, som vi tog för givet förut men som nu är ändrade och självklara? Röka inomhus? Åka bil utan bälte? Använda hjälm när man cyklar?
  2. Du kan vädja till rollen och skyldigheten han har som förälder: Gå före, visa vägen, var ett föredöme. Jämför med barn, som gör som vi gör och inte som vi säger.
  3. Understryk att det handlar om pappas trovärdighet. Hur ska du kunna lita på något han säger om han inte gör det bästa valet han kan, för sig och familjen?

Exempel i affären:

Pappan: Kan du gå och hämta två liter mjölk?

Du hämtar två liter havredryck.

Pappan: Nej men… vi är ingen sån där hipsterfamilj. Vi är en komjölksfamilj ju. Farmor och farfar är uppväxta på bondgård. Du och din syster har druckit mjölk hela livet. Hämta mjölken nu.

Du: Men pappa, alla kan väl förändra sig! Du har till exempel alltid sagt att sport är tråkigt och nu spelar du padel två gånger i veckan. Ibland tre.

Pappan: Jo jo, men det är en annan sak.

Du: Är det? Hur är det med rökning då? Du rökte när du var ung.

Pappan: Mja, men det vara bara på fest. Ibland. Väldigt sällan faktiskt.

DU: Ok, då kan vi bli en havredrycksdrickande familj till vardags och så kan ju du få dricka komjölk när det är fest om det är så viktigt?

Pappan (knappt hörbart): Hm, jaja…

2/3

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?