Påverka pappan med retorik

Att få någon att ändra sig kan ibland vara svårt, men det finns vissa tricks för att öka sina förutsättningar. Ett sätt kan vara att använda sig av retorik, dvs läran om ”hur man övertygar”. De retoriska knepen delas ofta in i tre grundstenar – logik, etik och känsla. Eller Logos, Ethos och Pathos som de döptes till när de gamla grekerna hittade på dem för några tusen år sedan.

Generellt

Smartast är att använda sig av alla tre grundstenarna för att vara så övertygande som möjligt. Men du får vara taktisk och anpassa dem efter vem du pratar med.

Timingen är A och O – ingen är speciellt mottaglig för argument och diskussion en tisdagsmorgon när man är sen till jobbet.

Om du bara ska välja ett sorts argument – välj känsloargumentet. Det funkar bäst på de flesta och inte minst på föräldrar som är blödiga varelser. Prio ett för dem är ju att deras barn ska ha det bra. Att måla upp lite ”hjärta och smärta” för att övertyga funkar nästan alltid.

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?