Pappan säger ”mjölk byggde denna kropp” (och menar det på ett bra sätt).

Det finns en allmän uppfattning om att mjölk är så väldigt bra och nyttigt och att alla barn behöver dricka mjölk för att bygga upp ett starkt skelett. Och det är sant. Delvis. För i mjölk finns det kalcium som är bra för skelettet. Men det finns också kalcium i till exempel berikad havredryck. Din pappas kroppshydda har säkerligen delvis byggts upp av mjölk. Eller i alla fall definitivt inte av havredryck, för det fanns inte på den tiden pappan var en liten sparv. Men nuförtiden finns det havredryck och vilken tur det är då eftersom havredryck genererar 75 % lägre växthusgasutsläpp jämfört med komjölk.* Och det är ju onekligen lämpligt eftersom vi, mänskligheten, måste halvera totalen av våra växthusgasutsläpp innan år 2030 om vi ska ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.**

*CarbonCloud: Klimatdata baserad på Oatly berikad havredryck och svensk mellanmjölk.
**Rogelj, J. et al., 2018, Global Warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels.

4/16

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?