Pappan tycker att det är för dyrt med växtbaserade alternativ.

Okej, så pappan har dragit ekonomi-kortet. Fair enough, det är ändå han som är med och slantar upp för käket därhemma. Självklart väger hans ord tungt i en sådan här fråga, men det betyder inte att han inte kan ha fel. Fast han har lite rätt också. Överlag kan man säga att kött och fisk är dyrare än baljväxter och rotfrukter. Så lagar du från noll blir vegon oftast billigare. Tänk kikärtsbiffar, linsgryta, vegopytt, bönchili. Köper du hel- eller halvfabrikat så är det vegetariska eller veganska ofta dyrare. Alltså exempelvis vegoschnitzel, vegoburgare och inte minst havregurt som ju är mer än dubbelt så dyrt ibland. Svettigt! (Och nu en lång parentes: Anledningen till att växtbaserat är dyrare än mejeri beror bland annat på det enkla faktum att mjölken är för billig. Den produceras och köps in i så stora volymer att den prispressas hårt av handeln. Överproduktionen är till och med så stor att EU går in och stödköper rejäla volymer bara för att priset inte ska kunna pressas ner ännu mer.* Utöver det har mjölken och köttet ytterligare en del privilegier som växtbaserat inte har, till exempel subventioneras animalisk livsmedelsproduktion som mjölkgårdar och grisuppfödning via EU:s jordbruksstöd.** (En parentes i parentesen: EU betalar dessutom ut ett skolmjölksstöd för all mjölk som skolorna köper in, som ligger på inte mindre än 2,40 kronor per liter.*** Hoppla.) Sen går det ju inte heller att bortse ifrån att mjölk är en i princip färdiguppfunnen produkt och att de flesta mejeriprodukter är etablerade på marknaden sedan länge. Det gör att mejeriindustrin inte behöver lägga lika feta pengar på forskning, innovation och från-scratch-produktutveckling som företag som tillverkar växtbaserade produkter gör. Slut på parentes.)

Det finns såklart billiga kött- och mejeriprodukter och så finns det dyra, precis som det finns dyr och billig frukostjuice. Och en sorts maträtt blir kanske dyrare när man översätter den till vego, en annan blir billigare istället. Så summa summarum landar det nog på plus/minus noll. Eller vi vet faktiskt inte helt 100 eftersom vi inte gjort någon undersökning på det, men en kan ju alltid ställa sig frågan: Är det växtbaserat som är för dyrt – eller är det köttet och mjölken som är för billiga?

*European Commission, 2019, Managing the EU dairy market 2014-2019, European Commission, Voluntary coupled support explained.
**European Commission, 2019, Voluntary Coupled Support, Review by the Member States of their support decisions applicable as from claim year 2019.
***Jordbruksverket, 2020, Skolmjölksstöd.

9/16

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?