Pappan säger att bönderna redan har det tufft som det är, och att vi borde stötta svensk livsmedelsproduktion istället för att motarbeta den.

Bönder är livsviktiga. Inga bönder – ingen mat. Men för att vara helt krass så handlar det inte så mycket om att stötta dem som att säkra allas vår egen överlevnad. Om människosläktet ska finnas kvar här på jorden i många generationer till så måste vi producera och äta och dricka på ett sätt som inte slukar resurser så som det görs idag. Jorden har inte en chans att hinna producera nytt i samma takt som vi tar, och det är exakt det som händer nu. Du kanske har hört talas om ”Overshoot day”? Tips att googla annars. Att producera växtbaserad mat tar betydligt mindre resurser än animaliebaserade* och det är därför världens ledande forskning är överens om att vi måste ställa om hur vi äter.** Av samma anledning kan vi inte fortsätta köpa det vi behöver konsumera mindre av. Det blir onekligen ganska kontraproduktivt, oavsett vem som tillverkar eller framställer eller säljer det. Tyvärr. Och det som behövs är en industri som vågar satsa på framtidens mat, och affärer och pappor och du och alla andra som vill betala – och äta den. Med det sagt behöver naturligtvis inte livet bli tråkigare, mindre gott eller mindre färgglatt! Kolla bara in den här veganska bananaspliten. Nu kan du förstås inte äta en bild, men du kan tillreda den själv och se hur det blir. Vi vågar utlova nöjdhet.

*Poor et al. (2018) Science: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers.
**Mbow, C. et al. 2019: Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems.

6/16

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?