Pappan älskar kött och mjölk.

Och det har han förstås all rätt att göra. Men det är också gott med chips. Och saltlakrits, födelsedagstårta, nachos med osttäcke, havssaltad nötmix, mjukglass och engelsk konfekt (jo, vissa tycker det). Det betyder inte att man kan äta det hela tiden och varje dag eftersom det finns vissa sidoeffekter av sådan mat och snacks som man helst ska försöka undvika. Och med just köttet och mjölken är sidoeffekten bland annat ett övertempererat klimat, vilket blir konsekvensen när vi proppar i oss sådana här enorma mängder av animalier.* I alla fall när vi är så många människor på jorden som vi är, och, inte minst, som vi kommer att bli. För det är precis det vi gör (åtminstone vi i västvärlden och i rikare länder). Proppar oss. Som det ser ut nu står livsmedelsindustrin för cirka 1/4 av världens alla växthusgasutsläpp, och över hälften av dessa kommer från kött- och mjölkindustrin.** Och eftersom fler och fler i världen vill äta som oss i välfärdsländerna – mycket kött och mjölk – så kommer konsumtionen av kött- och mejeriprodukter att öka med 76 % respektive 65 % till år 2050 om det fortsätter som det gör nu.*** Det kanske pappan kan ha i åtanke nästa gång han suktar efter en kött- och mjölkbonanza.

*Poor et al., 2018, Science: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers.
**Mbow, C., et al., 2019: Food Security. In: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems.
***Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion.

13/16

Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?